Lletres i paraules: cura infermera

23 d’abril. Sant Jordi

La diada de Sant Jordi és sempre una bona oportunitat per reivindicar les lletres infermeres. “Escriure i llegir sobre Infermeria i Infermeres és una assignatura pendent” –explica la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– “Quelcom imprescindible per al desenvolupament de la nostra professió i la qualitat de la nostra cura”.

La jornada d’avui marca també el final de la ‘Setmana pel català’, iniciativa impulsada per la Plataforma per la Llengua amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre l’ús de la llengua i el d’estimular el compromís personal i col·lectiu amb el català. Un compromís que el CCIIC i els col·legis d’infermeres COIB, COIG, COILL i CODITA, amb el programa ‘El català d’acollida en l’entorn salut’, una formació en línia tutoritzada i gratuïta per a totes les col·legiades, amb una durada de 15 hores.

El programa està orientat a facilitar l’accés al català de les infermeres i infermers vinguts d’arreu, amb la voluntat de preservar-la i, sobretot, garantir el dret de la ciutadania a ser atesa en la seva llengua materna. “L’atenció en salut”, matisa Jodar, “és més que el diagnòstic, el tractament i el remei. Tenir cura de les persones implica l’escolta activa, la comprensió de la seva realitat sociocultural i la presa de decisions compartides. I per complir amb tot això, cal comunicar-se”.

Així doncs, ‘El català d’acollida en l’entorn salut’ –formació tutoritzada i gratuïta per a totes les col·legiades amb una durada de 15 hores– es planteja com un primer contacte amb el català perquè les infermeres que venen a exercir o cursar l’especialitat (IIR) a Catalunya i que no són coneixedores de la llengua catalana, hi facin una primera aproximació contextualitzada en el camp de la salut. Els continguts del programa abasta l’expressió oral i escrita, amb lèxic i gramàtica bàsics, per garantir un coneixement mínim de la llengua que permeti a la infermera connectar i empatitzar amb els usuaris i usuàries del sistema de salut en un primer contacte.

A més, part del programa se centra en la seguretat del pacient i la detecció de les urgències, per evitar que el desconeixement del català afecti la praxi assistencial. “Quelcom tan senzill com saber els colors és importantíssim per comprendre els símptomes i avaluar la urgència. ‘Fer el pipí de color groc o tenir els llavis blavosos’ són indicadors de problemes que no poden passar inadvertits a la infermera que ha de captar el nivell d’urgència, encara més en situacions de teleassistència”, expliquen fonts de la plataforma de coneixement Talent Infermer.

Aquesta aposta per l’alfabetització en català dels professionals de la salut del CCIIC i els col·legis d’infermeres es veurà ampliada molt aviat amb iniciatives en estudi com la promoció de les parelles lingüístiques.

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X