L’experiència de les infermeres impulsores de BPSO® Lleida, a la ‘1a Jornada Guies de Bona Pràctica RNAO’

Mercè Folguera, coordinadora i líder de la implantació del programa BPSO® a Lleida explica com s’ha desenvolupat el programa en els tres ‘Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures’ acreditats: els hospitals universitaris Arnau de VIlanova (HUAV) i Santa Maria (HUSM) de Lleida, així com la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL)

L’Hospital Germans Trias de Badalona (HGT) va acollir ahir, 6 d’abril, la ‘1a Jornada Guies de Bona Pràctica RNAO que va obrir amb la benvinguda de Josep M. Mòdol, director assistencial de l’HGT; Isabel Andrés, directora d’Infermeria de l’HGT; Lidia Garrote., directora de Cures de l’Institut Català d’Oncologia – amb Mònica Castellà, adjunta infermera de l’Àrea Qualitat de l’HGT, com a moderadora.

Tot seguit, taula rodona amb participació lleidatana per debatre sobre els ‘Reptes i desafiaments de la implantació de les guies de bona pràctica RNAO a Catalunya: experiència de tres hospitals de tercer nivell’, moderada per Carmen Blasco. Mercè Folguera Arnau, membre de la Junta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) –que actua com a facilitador del programa–, líder coordinadora de BPSO® a Lleida i adjunta de la Direcció Infermera de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida; va exposar l’experiència de la implantació als tres ‘Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures’ acreditats en territori lleidatà: els hospitals universitaris Arnau de VIlanova (HUAV) i Santa Maria (HUSM) de Lleida, així com la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL). Per la seva part, la líder BPSO®, Mònica Castellà, adjunta infermera de l’Àrea de Qualitat; i les co-líders Eva Janeiro, infermera clínica de Qualitat; i Ariadna Huertas, infermera clínica de Suport a la Recerca; van explicar l’experiència a l’HGT. Montserrat Martínez, adjunta infermera de l’Àrea de gestió del coneixement i avaluació i líder del programa a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, completava el panel d’impulsores BPSO®.

La Jornada va abordar, a més, l’experiència en la implantació de les guies i l’evolució d’indicadors de risc i prevenció en diferents àmbits com les lesions per pressió (LPP-UPP) i el seu maneig per part d’equips interprofessionals, la valoració i maneig del dolor o els accessos vasculars.

El programa va incloure la connexió telemàtica amb la Unidad de Investigación en Cuidados y Servicios de Salud del Instituto de Salud Carlos III (Investénisciii) i es va poder seguir la intervenció d’Esther González i de Laura Albornos, coordinadora i tècnica, respectivament, del Programa Centros Comprometidos con la Excelencia en Cuidados (CECBE).

Montserrat Gea, directora general de Professionals de la Salut, membre del Comitè de Seguiment del CECBE i expresidenta del COILL; Adela Zabalegui, subdirectora d’Infermeria de l’Àrea de Recerca i Docència de l’Hospital Clínic i membre del Comitè Científic del CECBE; Jordi Ara, gerent territorial de la regió sanitària Metropolitana Nord (ICS); i Isabel Andrés, directora d’Infermeria de l’HGT van acomiadar una jornada que va cloure amb l’entrega de diplomes a les unitats acreditades.

Les Guies de Bones Pràctiques (GBP) en cures, es basen en les BPSO® (Best Practice Spotlight Organization) impulsades per la Professional Association of Nurses of Ontario (RNAO), de Canadà.

 

Programa de la jornada

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X