Nou servei de formació gratuïta COILL, per a la promoció de la salut emocional de les Infermeres de Lleida

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida llança un nou servei, en col·laboració amb SalusOne, per tenir cura del benestar emocional de les seves infermeres, a través d’una sèrie d’exercicis de mindfulness, relaxació i metacognició, que les col·legiades poden realitzar gratuïtament a través de la plataforma digital.
El primer webinar ‘Salut Mental Positiva: Parar i connectar’ se celebrarà el 22 de setembre.

Després del desgast sofert per les infermeres durant els mesos més durs de la pandèmia, el COILL vol cuidar la salut mental de les infermeres i infermers, donant accés a la secció Benestar Emocional de SalusOne. A través d’aquesta plataforma, les col·legiades podran gaudir, gratuïtament, totes les setmanes de noves sessions de mindfulness, relaxació i metacognició; tres disciplines que estaran impartides per dues infermeres especialistes en salut mental i una psicòloga. L’objectiu d’aquestes sessions serà formar les col·legiades perquè aprenguin a gestionar les situacions d’estrès i l’ansietat.

Autocura del Benestar Emocional

A la secció de Benestar Emocional s’inclouran totes les setmanes exercicis en vídeos de 10 minuts de durada. A més, mensualment es realitzarà un webinar amb l’objectiu d’aprofundir en els aspectes més rellevants de la cura de la salut emocional. En aquests webinars, els assistents podran preguntar a les especialistes totes les qüestions que els preocupen al voltant d’aquesta àrea.

L’equip de Benestar Emocional

Les professores, totes elles professores especialistes de l’Escola Universitària d’Infermeria de Vitòria-Gasteiz, que formen l’equip docent de benestar emocional són Silvia Arribas García (metacognició) –PhD, MSc, doctora en Psicologia, Màster en Psicologia Clínica–, Shaila Herrero Díaz (mindfulness) –infermera especialista en Salut Mental– i Jaione Santiago Garín (relaxació) –infermera especialista en Salut Mental, Màster en Psicodidáctica: Psicologia de l’Educació i Didàctiques Específiques–.

Exercicis de metacognició, mindfulness i relaxació

MINDFULNESS

Objectiu: Amb mindfulness es practicarà la consciència plena, aturar i centrar l’atenció en un mateix, l’aquí i l’ara.

Beneficis: Atenció, connexió, desactivar el pilot automàtic. A través de diferents tècniques, es practicarà el mindfulness, que consisteix en parar i connectar, posant la major atenció possible al que ens està passant en aquest moment precís. Significa sentir aquí i ara, no pensar en el passat o en el futur. Desactivar el nostre pilot automàtic i agafar les regnes del que està passant al nostre voltant ens permetrà treballar tant l’atenció com la concentració, la consciència plena i les emocions. Entre les tècniques que s’utilitzaran es troben el ‘mindful eating’ o la meditació. Sens dubte, l’entrenament diari serà vital per optimitzar l’eficàcia del mindfulness.

RELAXACIÓ

Objectiu: A través de la propiocepció i el control corporal, les persones es faran conscients de les tensions físiques i podran alleujar-les.

Beneficis: Propiocepció, atenció, relaxació. La tensió emocional té reflex en el cos en forma de tensió física. Per això, amb un bon entrenament i treball sobre la propiocepció, podem alleujar les expressions incòmodes de el cos. En l’apartat de relaxació, combinarem tècniques de respiració i de relaxació. L’objectiu és conèixer i reconèixer els missatges i senyals que ens envia el nostre cos i donar-los una resposta. Encara que a principi pugui resultar difícil, l’entrenament continuat permetrà utilitzar aquestes estratègies en molts llocs i moments diferents.

METACOGNICIÓ

Objectiu: Comprendre com funciona el pensament i per què una es comporta d’una manera permet gestionar millor les respostes i sintonitzar amb tu mateix/a i amb l’entorn de cada un.

Beneficis: Autoconeixement, sintonia, gestió de respostes. Centrar l’atenció en la metacognició implica incorporar el nostre marc cognitiu (pensament, percepció i aprenentatge, entre d’altres) com a element de treball. Ens permet reflexionar sobre com pensem, com aprenem i com actuem. Ser conscient de com i per què reaccionem i com ho fem ens ajudarà a gestionar adequadament aquestes reaccions. Reconèixer emocions i modular la resposta que els donem ens permetrà equilibrar els nostres propis nivells d’exigència. Els diferents exercicis que posarem en pràctica ens portaran pel camí de conèixer-nos més a nosaltres mateixos i aconseguir harmonia també amb el nostre entorn.

Webinars de suport

De forma complementària, tots els mesos es realitzarà un webinar en què s’abordaran aspectes relacionats amb la cura de la salut mental i en què les persones assistents podran formular les seves preguntes a l’equip de Benestar Emocional. Les sessions en directe es realitzaran via ‘streaming’, entre les 19 i les 20 hores.

Calendari dels propers webinars de Benestar Emocional:

Salut Mental Positiva: Parar i connectar – 22 setembre 2021.
El món de les emocions: Un viatge al nostre interior – 21 Octubre de 2021.
Fatiga per compassió: Una descoberta de la pandèmia – 17 Novembre de 2021.
El dol com a procés d’adaptació – 15 desembre 2021
A la caça dels nostres pensaments: Diàlegs tòxics o saludables? – 26 gener 2022.
Ansietat, estrès, burnout … els grans temuts – 23 febrer 2022.
La depressió – 23 març 2022.
Aprendre a entendre la nostra conducta: anàlisi DAFO, condicionament clàssic i operant – 27 d’abril de 2022.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X