Crisi de professionals a tots els EAP de la RS Alt Pirineu i Aran, mentre Salut anuncia incentius de 2000 euros per a les infermeres i llevadores que cobreixin places en zones rurals catalanes sensibles

A Catalunya, 1 de cada 5 equips d’atenció primària de l’àmbit rural és considerat de difícil cobertura. En el cas de la Regió Sanitària d’Alt Pirineu i Aran la manca de professionals, en el seu nivell més alt, afecta El 100% dels equips.
Miquel Àngel Calderó, vicepresident del COILL encoratja les institucions a “ser ambicioses i anar més enllà de cobrir places vacants, aprofitant l’oportunitat per atreure talent. Perquè els EAP rurals no són la ‘germaneta pobra’ del sistema de salut, ans al contrari, ofereixen oportunitats meravelloses, professionalment i personalment”. Calderó insisteix a fer atractiu el territori “també, perquè els professionals que així ho decideixin, puguin exercir en els pobles on han nascut i s’han criat”, com a valor de cura i de proximitat.
El “Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a l’atenció primària”, que complementa l’actual Pla de Muntanya, inclou també mesures per afavorir el projecte personal i professional.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va presentar ahir, dia 8 de febrer, el “Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural a l’atenció primària” que, com a complement del pla de muntanya actual, suposa una dotació pressupostària global d’11,5 milions d’euros.

El complement econòmic anual ascendeix a 2.000 euros en el cas d’infermeres i llevadores, així com treballadores socials; i a 3.500 euros per als metges i metgesses de medicina familiar i comunitària i pediatres.

Situació crítica als EAP de la RS Alt Pirineu i Aran

Salut ha identificat que a la Regió Sanitària d’Alt Pirineu i Aran la manca de professionals, en el seu nivell més alt, afecta a tots els equips. “És a dir, al 100% del territori”, conclou Miquel Àngel Calderó, vicepresident del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL).

El COILL encoratja les institucions a “ser ambicioses i anar més enllà de cobrir places vacants, aprofitant l’oportunitat per atreure talent. Perquè els EAP rurals no són la ‘germaneta pobra’ del sistema de salut, ans al contrari, ofereixen oportunitats meravelloses, professionalment i personalment”. Calderó insisteix a fer atractiu el territori “també, perquè els professionals que així ho decideixin, puguin exercir en els pobles on han nascut i s’han criat”, com a valor de cura i de proximitat.

Incentius econòmics i socials

Amb l’objectiu d’atreure talent en aquests centres, a més dels incentius econòmics, el Pla promou mesures de caràcter social per afavorir el projecte de vida.

En l’àmbit professional es desplegaran mesures com la de facilitar la investigació i la docència, la formació continuada, la connexió amb professionals del sistema de salut i la priorització d’interconsultes, el lideratge, i la flexibilització de la jornada, garantint el servei, entre d’altres.

Pel que fa a l’àmbit personal, el Pla preveu, amb col·laboració amb les entitats municipalistes, mesures per afavorir l’habitatge, la mobilitat, l’ocupació de la unitat familiar o subvencions per a formació, entre d’altres. Per aquestes mesures, Salut establirà acords de col·laboració amb diferents entitats municipalistes.

Procés d’identificació dels EAP de difícil cobertura a l’àmbit rural

Per tal d’identificar els EAP de difícil cobertura de l’àmbit rural, Salut va crear un indicador sintètic amb 6 indicadors ponderats que tenen en compte la distància de l’equip de primària a l’hospital, l’alta ruralitat, la sobrecàrrega estacional, les guàrdies, la distància al consultori local i l’envelliment de la població. Aquests indicadors permeten determinar diferents nivells de llocs de difícil cobertura, categoritzats en nivell alt, mig i baix.

Es tracta d’un mètode robust, que permet actualitzar-se periòdicament i discriminar adequadament els llocs de difícil cobertura estructural. Aquest indicador sintètic és el que ha permès identificar d’entre els 378 EAP de Catalunya, els 73 equips de difícil cobertura, la major part de l’Institut Català de la Salut (ICS). I és que l’ICS gestiona aproximadament el 80% dels EAP del país. Concretament, l’estudi de Salut ha identificat 61 EAP de l’ICS de difícil cobertura: 36 de nivell alt i 25, de mig.

De la resta d’EAP del sistema de salut, 6 són considerats de nivell alt i, 6 més, de nivell mitjà.

Foto: Ariadna Creus i Àngel García (Banc Imatges Infermeres)

 

UA1 8/2/24 (X @Ua1FM) Escolteu l’entrevista a Miquel Àngel Calderó

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X