Presentació del projecte de recerca HIDROPONENT que lidera la infermera Teresa Botigué

El projecte, finançat amb 225.990 euros per la convocatòria AGAUR de la Generalitat de Catalunya, investigarà com protegir els col·lectius vulnerables davant les onades de calor mitjançant recursos tecnològics.
El 29 de febrer es va presentar en societat el projecte Abordatge interdisciplinari per mitigar la deshidratació produïda per les onades de calor en les persones vulnerables de les terres de Lleida (HIDROPONENT), a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera.
La presentació va anar a càrrec de l’equip investigador que lidera la infermera Teresa Botigué Satorra i va comptar amb un convidat força mediàtic: el meteoròleg Tomàs Molina, que va pronunciar una conferència sobre com ens podem adaptar al clima previst per a 2030. Molina va plantejae la incorporació de més ombres i més arbres per mitigar les altes temperatures.
Finançat amb 225.990 euros per la Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria d’ajuts a investigacions per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic (AGAUR), HIDROPONENT pretén incidir el problema de la deshidratació davant les onades de calor provocades pel canvi climàtic en col·lectius vulnerables del territori mitjançant recursos tecnològics. La recerca, de dos anys de durada, se centra en persones majors de 75 institucionalitzades en residències, temporers de la campanya de la fruita i alumnat d’Educació primària.
Per al col·lectiu de la gent gran, hi haurà una prova pilot amb 60 persones a la residència pública de Balàfia II. Un robot de tipus humanoide permetrà avaluar el consum d’aigua dels residents i oferirà recomanacions personalitzades. Per a les persones temporeres, dispositius digitals monitoraran els seus nivells d’hidratació durant els mesos de juliol i agost amb  que mesuraran constants com la suor, el sodi i els electròlits a temps real i acumulat. Quant als infants, l’equip preveu una sèrie de proves pilot a l’Escola Mare de Déu del Carme d’Alcoletge. L’objectiu és que les nenes i els nens aprenguin la importància de l’aigua i el seu ús responsable.

L’EQUIP INVESTIGADOR D’HIDROPONENT

Investigadora principal

Botigue Satorra, Teresa
(UdL, IRBLleida)

Investigadors/es

•UdL
Campoy Guerrero, Carmen Soledad
Camí Garanto, Carla
Carnicé Mur, Margarida
Del Arco Bravo, Isabel
Flores Alarcia, Oscar
Llonch Molina, Nayra
Mateo Fornés, Jordi
Paraiso Pueyo, Elena
Selva Pareja, Laia
Visa Barbosa, Mariona

• UdL, IRBLleida
Barallat Gimeno, Eva
Cemeli Sanchez, Tania
Escobar Bravo, Miguel Angel
Espart Herrero, Anna
Lavedan Santamaria, Ana
Masot Ariño, Olga
Roca Llobet, Judith
Vilaplana Mayoral, Jordi

• UdL, IDIAPJGol
Tort Nasarre, Gloria

Font i foto © Universitat de Lleida

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X