Un estudi sobre l’apoderament de les infermeres en els centres residencials lleidatans, premiat Congrés de Geriatria i Gerontologia

El 27è Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia designa un treball dels infermers del COILL, Ana Mari Fité Serra, José Tomás Garcia Mateos, Joan Blanco Blanco, Jesús Sánchez Loro i Montserrat Gea Sánchez –en coautoria amb Ángel del Río Monge (veterinari) i Carles Muntaner (també infermer)– com a segon Millor Pòster Científic de la trobada.

El 27è Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, celebrat a Barcelona els dies 16 i 17 de novembre, sota el lema “Caminant junts cap a una atenció integrada ha distingit el treball ‘Factors relacionats amb l’apoderament de les infermeres responsables higiènico-sanitàries en centres residencials de la Regió Sanitària de Lleida i de l’Alt Pirineu’, amb el segon premi de la categoria Millor Pòster Científic.

L’estudi –realitzat en coautoria pels infermers lleidatans Ana Mari Fité Serra, José Tomás Garcia Mateos, Joan Blanco Blanco, Jesús Sánchez Loro i Montserrat Gea Sánchez; juntament amb Ángel del Río Monge (veterinari) i Carles Muntaner (també infermer)– s’ha dut a terme en 34 centres residencials de les regions sanitàries de Lleida i d’Alt Pirineu i Aran i han participat 36 infermeres que hi treballen com a responsable higiènico-sanitària (RHS).

Els autors del treball, afirmen en les seves conclusions, que “l’apoderament de les infermeres RHS és fonamental per a aconseguir una òptima gestió en l’atenció de les persones grans que viuen en centres residencials”. I, en aquest sentit, el treball formula la necessitat d’adaptar el perfil formatiu d’aquestes professionals a una major especialització i, en conseqüència, reconèixer i implantar la figura de la infermera especialista en geriatria com a responsable i líder dels centres residencials. Tot i això, els autors apunten que “també és necessari que es modifiqui el sistema d’accés a l’especialitat, establint processos extraordinaris on es reconegui l’experiència i formació de les RHS”.

De fet, els resultats de l’estudi mostren un bon nivell d’apoderament de les infermeres RHS, característica associada a una capacitat subjectiva més gran, tant per a prendre decisions autònomes com per consultar la resta de professionals del centre, aptitud que reverteix en més capacitat de lideratge de les infermeres que desenvolupen aquesta funció. A més, s’ha evidenciat una certa relació positiva amb el suport de la supervisió, la qual cosa el situa com un factor necessari per a l’apoderament d’aquestes professionals.

No obstant això, tal com va exposar Ana Mari Fité Serra –infermera Referent d’Atenció Integrada Social i Sanitària de la RS Lleida, vocal del COILL i primera autora del treball que va fer la defensa del pòster en el marc del congrés– constata nivells d’estrès relacionats amb el comportament de les persones residents i la seva seguretat; i amb la gestió de conflictes amb les famílies dels usuaris i usuàries del centre. Una situació agreujada pels rols adquirits per les infermeres RHS durant la pandèmia i “el paper clau que han dut a terme en els centres per a gestionar la resposta a la covid-19”, expliquen els autors
.

ELS AUTORS

Ana Mari Fité Serra
Infermera. Referent Atenció Integrada Social i Sanitària de Lleida – Departament de Salut

José Tomás Garcia Mateos
Infermer. Professor de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida

Joan Blanco Blanco
Infermer. Professorde la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida

Jesús Sánchez Loro
Infermer. Referent Atenció Integrada Social i Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Departament de Salut

Ángel del Rio Monge
Veterinari.  del Servei de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran. Subdirecció Regional a Lleida i Alt Pirineu i Aran

Carles Muntaner Bonet
Professor de la Bloomberg Faculty of Nursing i de la Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto (Canadà)

Montserrat Gea Sánchez
Infermera. Professora de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida

 

 

La infermera Ana Mari Fité, al centre de la imatge; amb Gemma Fabregat, metgessa geriatra (a l’esquerra); i Ana Vena. metgessa geriatra. directora territorial de cronicitat a Lleida; al 27è Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X