Visita del Casal de la Dona a l’exposició Infermeres en la Memòria

Les comissàries de l’exposició, la Dra. Glòria Gallego i la Dra. Carme Torres han fet la visita guiada a la mostra que romandrà oberta fins al pròxim dissabte 18 de febrer.

El Casal de la Dona ha visitat avui, dimecres 15 de febrer, l’exposició “Infermeres en la Memòria. La força invisible d’una professió” que s’exhibeix a la Zona 0 de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i s’emmarca en els actes de celebració del Centenari del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL). Les usuàries del casal han pogut conèixer la història de la Infermeria i de les infermeres de Lleida, en particular, a través de les explicacions de les comissàries de l’exposició les doctores Glòria Gallego i Carme Torres.

La mostra, que romandrà oberta fins al pròxim 18 de febrer, examina la història de les infermeres i de la professió, des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977, en els territoris de llengua catalana. Un recull cronològic del patrimoni històric, tant material com immaterial, de la Infermeria, a partir d’un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres; així com amb diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.

A més, l’exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. La història local de les Infermeres de Lleida s’estructura en tres blocs, el primer d’ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l’Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l’exposició); el segon a l’educació infermera a Lleida, amb figures com la de l’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021. Una narrativa molt propera que neix de la recerca i el coneixement dels infermers de Lleida i historiadors Dra. Carme Torres, Dra. Lorena Lourdes Tejero i Miquel Àngel Calderó.

La visita ha estat una de les propostes de la programació La ciutat amb la mirada de les dones. Activa’t al Casal que ofereix visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals, amb la mirada posada en la presència, el protagonisme i les aportacions de les dones al llarg de la història.

La mostra està coorganitzada per l’Associació FEBE d’investigadores, investigadors i docents d’Història d’Infermeria en llengua catalana i el COILL, amb el suport del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Informació Exposició Centenari COILL ‘Infermeres en la Memòria’

El Casal de la Dona de Lleida

El Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida és un espai destinat a formació, lleure, promoció de la salut, participació, defensa dels drets de les dones i prevenció de la violència masclista. Un lloc, situat a la plaça dels Fanalets de Sant Jaume, creat per escoltar les aportacions i interessos de les dones de Lleida que vulguin disposar-ne. Entès com un espai de trobada i conversa i, alhora, un lloc per a compartir inquietuds, intercanviar experiències i participar en diverses activitats programades; l’Ajuntament de Lleida posa aquest equipament a disposició tant per dones a títol individual, que poden participar en l’ampli programa d’activitats, com per entitats de dones que necessiten una infraestructura suficient per ampliar la seva activitat i dinàmica associativa, per dur a terme accions de promoció de les dones i de la igualtat de gènere.

Programa La ciutat amb la mirada de les dones. Activa’t al Casal

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X