Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible: infermeria i acompliment d’objectius

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir, l’any 2000, els Objectius de Mil·lenni (OMD); així com, una sèrie d’indicadors que permetessin la seva avaluació en 2015. El compromís de l’Assemblea, constituïda per gairebé dos-cents països, es va centrar en vuit premisses que, després de la seva revisió, han passat a ser 17 i conformen el full de ruta de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Tenint en compte que cap dels objectius proposats escapa als indicadors de salut, la infermeria –actualment organitzada entorn de la campanya mundial Nursing Now, amb extensions en molts dels països membre de l’Assemblea– està cridada a jugar un paper decisiu en aquesta iniciativa que pretén ser “una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere”, tal com explica l’ONU en la seva presentació.

LES INFERMERES, VIGILANTS I SOLUCIONADORES

La cura infermera és un dels camps que, pel seu contacte i actuació col·laborativa amb el pacient, té un major coneixement de la població i no només del seu estat de salut, també dels determinants socials més transversals, que influeixen en el benestar d’aquestes persones. Des de qualsevol àmbit, la infermeria –i, molt especialment, l’Atenció Primària– és la clau d’accés a la informació necessària per a la detecció, avaluació i (quan la cura infermera ho permeti) solució o pal·liació d’aquests desequilibris que situen a gran part de la població en situació de risc i que es recullen en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS –SDGs en anglès–).

En un planeta en què més del 10% de la població mundial –836 milions de persones– viu en la pobresa extrema o es malbarata més d’un terç dels aliments produïts, un pes baix o les dietes hipocalòriques, brou de cultiu de moltes de les pandèmies que assolen el tercer món, són indicadors inequívocs de la necessitat d’implementar polítiques de creixement econòmic i ocupació inclusives per conquerir els objectius de Fi de la pobresa (1) i Fam zero (2).

Més directa és l’acció de la infermeria en el que a Salut i benestar es refereix, capítol tercer dels objectius proposats. Des de les campanyes de vacunació fins a l’assumpció del lideratge i la influència en les polítiques de salut, les infermeres són vitals.

L’ONU també recull la importància de l’Educació de qualitat (objectiu quart) que, més enllà de principis tan bàsics com l’alfabetització universal o la promoció de la cultura, té un camp ampli en l’educació en valors saludables, com a acció de prevenció; tant en comunitats exposades a alertes sanitàries com en el mal anomenat primer món en el qual ja es destapen autèntiques pandèmies com l’obesitat o el tabaquisme.

La igualtat de gènere és un altre dels grans reptes de la nostra societat. Una realitat polièdrica amb tantes cares com a formes de desigualtat i/o violència existeixen i que ens situen davant el cinquè dels ODS. La detecció de possibles casos de violència sexista, l’assessorament i acompanyament de les víctimes; o la defensa i promoció de l’adequació de les polítiques i sistemes de salut a les necessitats de totes i cadascuna de les identitats de gènere existents, són tan sols alguns dels exemples d’actuació infermera en aquest àmbit.

L’Agenda 2030 de l’ONU no oblida factors mediambientals tan importants com són l’Aigua neta i sanejament (objectiu 6), o l’Energia assequible i no contaminant (objectiu 7). Són moltes les infermeres que treballen en zones llunyanes, en què la salubritat de l’aigua és determinant en malalties com la malària; però també són moltes les que ho fan en comunitats més pròximes en què, castigades per la pobresa energètica, la població es veu privada de llum elèctrica o de calefacció i es multipliquen les malalties oculars, cardiorespiratòries… i, fins i tot, en casos extrems, amb resultat de mort.

La infermeria del treball també té molt a aportar per a la consecució de l’objectiu número 8 que, sota el lema Treball decent i creixement econòmic, posa la lupa sobre la qualitat del medi laboral. Cal destacar que l’observació i avaluació de com redunda l’activitat productiva en la salut del treballador/a és la base de les normatives de seguretat i salut laboral i dels plans de prevenció i riscos laborals que s’adopten en totes les empreses. En un sentit més ampli, l’ONU aborda el seu novè objectiu –que tracta sobre la Indústria, innovació i infraestructures– des de la perspectiva de la inversió i els recursos materials; o l’ODS número 12 que crida a la Producció i consum responsable.

Amb una visió més geolocalitzada, l’ODS número 10 Reduir la desigualtat en i entre els països i el número 11 Ciutats i comunitats sostenibles, aposten per mesures transversals que van des d’abolir qualsevol forma de desigualtat fins a la promoció de polítiques de mobilitat sostenible per preservar la qualitat de l’aire i prevenir les malalties cardiorespiratòries.

I és que la salut del planeta, com a reflex de la salut de les persones, preocupa cada vegada més. Adoptar mesures urgents per Combatre el canvi climàtic i els seus efectes (objectiu 13); Conservar i utilitzar en forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins (objectiu 14); o la Vida d’ecosistemes terrestres (objectiu 15) apel·len a la sostenibilitat mediambiental. La racionalització de l’ús de l’energia (especialment de la climatització) en els equipaments hospitalaris o la bona gestió dels residus i mostres biològiques en els centres de salut, són algunes de les iniciatives que contribueixen a la preservació del planeta.

L’Organització de les Nacions Unides, en el seu ODS número 16, recorda la importància de Promoure societats justes, pacífiques i inclusives que no s’entendrien sense l’accés universal a la salut; o sense les Aliances per assolir els objectius (17) recollides en el seu últim epígraf.

OBJECTIUS SALUDABLES I COMPROMÍS DE LA INFERMERIA MUNDIAL

Tot i que l’Agenda 2030 ve encapçalada pels governs membre, l’ONU anima a la “creació de grups locals que tinguin per objecte impulsar l’acció per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, així com a registrar les iniciatives a la plataforma https: //sustainabledevelopment.un.org/partnerships/ per “per informar, educar, interactuar i mantenir-se inspirat”.

Per la seva banda, el Consell Internacional d’Infermeria (CIE) s’ha posicionat a favor de la iniciativa i apunta que “les infermeres, en la seva qualitat de proveïdores primordials d’assistència sanitària a totes les comunitats i en tota classe d’escenaris, són fonamentals per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. De fet, si els governs i els líders mundials no inverteixen en la professió de la infermeria, no podrem tenir èxit”. A més, el CIE s’ha adherit a l’aliança promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Units per accelerar el progrés cap a la iniciativa conjunta d’Objectius de Desenvolupament Saludable relacionats amb la salut i el benestar de tots.

1 comentari.

Els comentaris estan tancats.

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X