Un treball sobre el desplegament de la Llei de l’Eutanàsia a Lleida guanya l’11a Beca al Millor Projecte de Recerca Infermera de Lleida

Gemma Espigares Tribó com a investigadora principal, José Tomás Mateos García, Marta Font Garcia i Filip Bellon; formen l’equip guanyador

Un altre estudi sobre la incorporació laboral d’estudiants d’infermeria durant la pandèmia s’endú el XXIX premi Josep M. Camps i Balagué

Reconeixement a persones, entitats i empreses que han col·laborat amb el COILL en la lluita contra la Covid-19

Gemma Espigares Tribó com a investigadora principal, José Tomás Mateos García, Marta Font Garcia i Filip Bellon; formen l’equip guanyador de l’11a Beca al Millor Projecte de Recerca Infermera de Lleida, amb la proposta d’estudi: “Desplegament de la Llei de l’Eutanàsia a Lleida: anàlisi crític de l’experiència en la cura infermera”, un guardó dotat amb 6000 euros. D’altra banda, l’estudi “D’estudiants a infermeres sota pressió durant la pandèmia: Incorporació laboral d’estudiants d’infermeria durant la primera onada de la Covid-19 a Espanya”, amb Joan Blanco com a investigador principal, ha estat guardonat amb el primer premi del XXIX Premi Josep M. Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria de Lleida; un guardó amb una dotació de 1.800 euros i la inscripció al “XXV Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados”. El segon premi ha estat per l’“Estudi de les emocions i dilema ètic en la presa de decisions dels professionals sanitaris durant la pandèmia Covid-19”, d’Irene Espinosa i Gemma Amat, que s’han endut 1.200 euros, mentre que el tercer premi s’ha declarat desert.

El lliurament d’aquests premis d’investigació d’infermeria de Lleida va ser un dels moments més destacats de la Diada 2021 de les Infermeres de Lleida que es va celebrar ahir a la tarda al Pati del Castell de Gardeny. Una celebració que es va iniciar amb la benvinguda del vicepresident del COILL, Jordi Ballesté i del tinent d’alcalde i president de Turisme de Lleida, Paco Cerdà. Ballesté va voler destacar la importància de recuperar la celebració presencial de la Diada i posant en valor l’espai patrimonial on se celebrava va fer un paral·lelisme dient que “sovint, hem estat la diana d’aquesta pandèmia; però, alhora, hem estat l’escut per a centenars de milers de persones. Escut amb la nostra pràctica clínica. Escut amb la nostra atenció domiciliària. Escut amb la nostra recerca. Escut amb la nostra docència… I escut amb el nostre Col·legi. Celebrem i sentim-nos orgulloses de dir-nos infermeres i exercir una professió que guarda les persones”.

Tot seguit, es va lliurar el XXVIII Premi Josep M. Camps i Balagué i la 10a Beca al Millor Projecte de Recerca que, proclamats el 2020, van veure retardat el seu reconeixement públic per causa de la pandèmia. El primer premi va ser per Laura Fürstenheim i Gemma Amat pel treball “Anàlisi de la progressió de la malaltia renal crònica en persones amb diabetis mellitus: perspectiva clàssica versus una nova visió”. A continuació, es van escoltar els resultats de la 10a Beca sobre “Estudi clínic aleatoritzat sobre la utilització de l’adhesiu tissular de cianoacrilat com fixació per catèters venosos canalitzats amb tècnica micro Seldinger modificada”, dels autors Ferran Padilla, investigador principal, Alejandro Bergua, Anna Escolà, Jordi Farrero, Miriam Llauradó i Carme Serret.

‘Infermeres, voluntats i pandèmia’

Entre els actes del programa va destacar l’homenatge i menció a les persones, entitats i empreses que van col·laborar amb el COILL en la lluita contra la Covid-19 i la campanya de material sanitari per a residències i centres assistencials. Reconeixement per a una llarga llista d’aportacions que van arribar de la mà de Bbraun Laboratorio, Consejo General de Enfermería, Consell Local per la República Lleida, Farmàcia de Dalt , Ilab-17, Laboratori Grup Ilerdent, Institut Dental Ilerdent, Investén-Isciii, Irriga, Magicseo, Marina Rulló – Centre d’Estètica Rame, Mon Equip Perruquers, Pèl&Art Perruquers, Prodontologic, Residència Verge de Montserrat, Restaura La Moto, Texere GB Grup, Toldos Torrente, Urgo Laboratoris i el Grup de Voluntariat Zona ABSeròs; i que van recollir Blai Torreguitart (Texere GB Grup) i Josep Miquel Simó (Prodontològic), en representació.

I és que, des de l’inici de la pandèmia i davant la manca de material, les Infermeres de Lleida es van organitzar per comprar, recollir o produir EPI que va subministrar de forma regular una cinquantena de centres. Molt destacat el paper del voluntariat, amb els Corona Makers de la Universitat de Lleida i les cosidores de ‘ Cosim X Tothom’, que van fabricar milers de viseres facials, mascaretes, polaines, barrets o bates confeccionades amb qualsevol material a l’abast.

Pel que fa a la Universitat de Lleida, l’àrea de Compromís social, Igualtat i Cooperació –amb Núria Camps com a coordinadora– va organitzar l’actuació dels membres de l’Escola Politècnica Superior (EPS) –Jorge Lampurdanes, Albert Labodia; Jérôme Barrau, Jordi Palacín, Rosa Vaquera, Carles Mateu, Miquel Nogués i Joan– i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) –Alex Escola i Jordi Gené–, junt amb la Montserrat Gea, llavors vicerectora d’Internacionalització de la UdL i presidenta del COILL. El reconeixement a la Universitat de Lleida, va ser recollit per Núria Camps, Rosa Vaquera i Miquel Noguès; alhora que Judith Roca, degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, també va adreçar unes paraules als assistents.

Molt emocionades, Jordina Cervera i Cèlia Esteve, van rebre la distinció en nom de les cosidores anonimes i a les que, la coordinadora de la campanya del material del COILL Lourdes Terés, va dir que “les infermeres i infermers de Lleida ens sabrem refer de la por viscuda i recordarem, amb estima i gratitud, les bates de plàstic que vam vestir aquells dies i que ens enviàveu embolcallades en frases d’ànim”. Ànim al que la vicesecretària del COILL, Mariona Rocaspana, feia referència dient que “des del Col·legi posem a la vostra disposició un servei gratuït i confidencial de suport emocional i psicològic, en el marc del programa Retorn de la Fundació Galatea, perquè totes les col·legiades i col·legiats afectats pugueu fer aquest camí de tornada a la normalitat. També les companyes que patiu seqüeles o la Covid persistent, gaudiu d’un servei d’acompanyament integral per fer front als problemes de salut, laborals i personals que us ocasiona aquesta malaltia. Recordeu sempre que les infermeres i infermers de Lleida som una família i cuidem les unes de les altres”.

PROGRAMA RESUM DE LA DIADA

Reconeixement a les noves col·legiades i a les infermeres jubilades

La Diada també va donar la benvinguda a les noves col·legiades i així com va fer un reconeixement a les infermeres jubilades dels anys 2019 i 2020, amb homenatge a Maria Montserrat Duch que fou membre de la Junta del COILL i que va rebre el penjoll de la Florence Nigthingale. La joia és una reproducció de l’escultura “La Dama de la Làmpada”, obra de Ponsarnal i inaugurada el matí de la Diada en els Jardins George Orwell de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.

Anunci del Centenari del COILL i cloenda

Tot seguit, Miquel Àngel Calderó, va presentar el Centenari del COILL i va anunciar que l’entitat celebrarà un programa d’activitats en commemoració de l’efemèride.

Finalment, Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, va obrir el acte de cloenda i va agrair a les infermeres la seva actuació exemplar durant la pandèmia. Felicitació compartida per Mercè Porté, presidenta del COILL, que va fer una crida a l’acció del col·lectiu perquè “les infermeres estem cridades a recollir aquests bocins que deixa la pandèmia i encolar-los per bastir els ponts que han de connectar el Sistema de Salut amb la societat” i el va encoratjar per desfermar “l’optimisme i la creativitat perquè amb aquests bocins diversos, construirem el més bell pont de trencadís, tan real i tan humà com ho és la nostra pròpia cura infermera”.

FOTOGALERIA COMPLETA DE LA DIADA

Fotos © Rafa Gimena (Missatges) i Julià Escudé

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X